Kare Sanat Galerisi’nin 28 Yıllık Etkinliklerine Bakış

22 Mayıs – 29 Mayıs 2019

İlk Sergi: Avni Lifij

Modern Kuşak: Ferruh Başağa, Sabri Berkel, Şükriye Dikmen, Hamit Görele, Zeki Faik İzer

1960 Kuşağı: Halil Akdeniz, Özdemir Altan, Gökhan Anlağan, Tomur Atagök, Saim Bugay, Emin Çizenel, Adnan Çoker, Ömer Uluç, Fatma Tülin

1990 Kuşağı: Can Aytekin, Kamil Fırat, Mustafa Horasan, Tuba İnal, Füsun Kavalcı, Mustafa Pancar, Tansel Türkdoğan

2010 Kuşağı: Monika Bulanda, Arda Diben, Arzu Eş, Mehwish Iqbal, Barış Sarıbaş

Veda: Bir Galeri, Bir Dönem, Dört Sanatçı Kuşağı

Küratör: Necmi Sönmez

1991 yılında Fatoş Saka tarafından kurulan Kare Sanat Galerisi, sergi etkinliklerine son vererek, yeni projelerle evrilecek bir sürece geçiyor. Galerinin 28 yıllık çalışmalarını kapsayan “BİR GALERİ, BİR DÖNEM, DÖRT SANATÇI KUŞAĞI” isimli bellek kitap, Fatoş Saka ve Necmi Sönmez’in editörlüğünde, Yeşim Demir’in tasarımıyla hazırlandı. Kitapta, hem galerinin tarihsel gelişim süreci, hem de bu zaman dilimi içinde İstanbul sanat ortamına olan katkıları ele alınıyor. Kitapla aynı adı taşıyan, Necmi Sönmez’in küratörlüğünde hazırlanan sergi, galerinin etkinliklerini, örnek çalışmalarla birlikte yorumlayarak, Çağdaş Türk Sanatı’na önemli katkıları olan farklı sanatçı kuşaklarına ait işleri yan yana getirerek yeni bir yorumlama önerisi hedefliyor.

İki yüzden fazla sergi, yurtiçi, yurtdışı fuar katılımları, yayınları ve sergi konuşmalarıyla önemli bir görsel bellek oluşturan Kare Sanat Galerisi, dönemsel olarak çıkış yapan birçok sanatçıya olanak tanıyarak deneyselliği ön plana çıkarmıştı. Sergi bu deneyselliğe gönderme yapan çalışmaları bir araya getirerek, alternatif bir yorumlama perspektifi geliştiriyor. Sergi, hem hazırlanan kitapla galeri tarihçesi arasında görsel bir diyalog kuruyor, hem de Kare Sanat’ın kuşaklararası duruşu hakkında bilgi veriyor.

Çağdaş sanat süreçleri, ister başlangıcında ister sonunda olsun, gerçekleştikleri sanat ortamında artı değerler yaratırlar. Kare Sanat Galerisi’nin 28 yıllık etkinlik süreci de bu artı değer oluşturma eyleminin bir parçasıdır. Sergi, kitapla birlikte galerinin birikimlerini, tarihçesini ve kendine özgü çalışma tarzını bellek oluşturma çerçevesinde yorumluyor.