Ana Sayfa Art-izan COUNTER BİENAL-Bir Öğrenciden Bienal Eleştirisi

COUNTER BİENAL-Bir Öğrenciden Bienal Eleştirisi

COUNTER BİENAL-Bir Öğrenciden Bienal Eleştirisi

Sizin genç sanatçılara ulaşmanız gerekirken neden genç sanatçılar size ulaşmaya çalışıyor?

ÖTENİN ÖTESİNDE ÖTEKİLER

“Sözün ötesine gidilebilir ama asıl önemli olan öteye ulaşınca onun ötesinde neyin olduğudur” .

Mardin’ de yapılacak olan 4. Mardin bienali Sözden Öte adlı sergisine bir göndermedir

Genç ve usta sanatçılarının bir araya gelmesini sağlamakta olan bu bienallerin, seçtiği sanatçılar kime göre genç? Kime göre yaşlı? Kime göre çırak? Kime göre usta?

Bunları seçenler kim?

Sanatçılar neye göre seçiliyor?

Sanat toplum içinse, toplum bunun neresinde?

Sanat sanat içinse, bu sergi gösterişleri kime?

Amaç gerçekten genç sanatçıların önünü açmaksa, bunun doğru yolu; gerçeğinin yapılmasıdır. Genç sanatçıların önü açılmazsa sanat hiçbir zaman sanat koltuğuna oturup yerini bulmayacaktır. Uzak bir coğrafyayı, kültürü ve o kültürün sanatçılarını bienal sayesinde yakından tanımak elbette başarılı bir düşünce. Ama uzaktan gelen bienal sanatçıları ile bienalin yapılacağı şehrin kültürü ile içli-dışlı olan, o kültürün yapısıyla büyüyen genç sanatçılarla (şehirde bulunan yerel ve okuyan üniversite 1.2.3.4. sınıf, yüksek lisans sanatçıları) dahil olmak üzere ortak bienallerin yapılması genç sanatçıların kendi aralarındaki iletişimlerini daha kalıcı kılacaktır.Son sınıfın bitmesiyle sanatçı olmak için adım atan ama destek bulamayan pek çok öğrenci, sanatla arasındaki bağı koparıp sıradan ve sanatsız bir hayatın kollarına bırakıyor kendini. Çünkü sanattan soğutuyorsunuz. Elbette hep mücadele eden bazı öğrenciler oluyordur. Ama “bazı” kelimesi yerine “hepsi” kelimesinin somutluğu bariz ortada.

Üretim düşüncesiyle yapılan bir sanatın, tüketim haline geldiğinin farkına bir türlü varılmıyor. Madem üretirken tüketen “varlıklara” dönüşüyoruz, madem usta sanatçılar tüketerek ustalaştılar, artık “gerçek genç sanatçılar” kendi sanatını üretmek için tüketsinler.

| VARLIK / BİREY | | NESNE / SANATÇI |

Sanatçı gösteren midir?

Yoksa gösterilen mi?

Günümüz çağında sanatçılar nesnelleştikten sonra nesneleşip, nesne metaforunun içinde kendini ; sanatçı kimliğiyle değil, varlık ve birey kimliğiyle sorgulamaya başlar. Ben bunun neresindeyim? Ya da olduğum yer neresi?

Artık, beden ve mekan arasındaki ilişkinin ruhsal bozukluk durumu söz konusu olur.

İLİŞKİ – ÇELİŞKİ

Bienal sergilerinin yapılması kültürel bir sömürüdür.

O kültürde yaşayan genç sanatçılara yapılan büyük bir haksızlıktır. Çünkü bienallerin yapıldığı şehirlerde okuyan genç sanatçılarla hiçbir iletişim, temas sağlanmıyor. Hani bienal dedikleri evrenseli kapsıyordu? Hani bu bienallerin hedefi genç sanatçılardı?

Bienalde sanatçı asistanlığı yapmak için onlarca genç sanatçı başvuruda bulunuyor. Sanatçı asistanlığı için başvuranlar sanatçı değil mi? Sizin genç sanatçılara ulaşmanız gerekirken neden genç sanatçılar size ulaşmaya çalışıyor?

Bu nasıl bir çelişki?

Genç sanatçılara önem verdiğinizi söylemek ile yapmanız arasında büyük bir tutarsızlık var. Yazık ki genç sanatçıları hep peşinizden sürüklediniz ve sürüklemeye devam ediyorsunuz. Burada bienal sergisi yapılmaya karar verilirken hangi genç sanatçıların fikirleri önemsenip merak edildi? Yoksa sadece ruhu genç gözüken usta dediğiniz sanatçıların mı?

GÖRÜŞ / BİLDİRİ

* Bienal sergisinin yapıldığı şehirde yerel ve okuyan genç sanatçılar ile farklı coğrafyalardan gelen sanatçıların daha çok iletişim halinde olması gerekir.

* Bu da gerçek evrensel sergiyle olacak bir durumdur.

* Bu sebeple farklı coğrafyalardan gelen sanatçı sayısı kadar, yerel ve orda okuyan genç sanatçıların da sergilerde bulunması gerekir.

* Bienalin bulunduğu şehirde yerel ve okuyan genç sanatçılarına öncelik verilmeli. Böylelikle genç sanatçılarının önünden bir engel daha kalkmış olacaktır.

* Her bienal sergisi zamanında yapılması düşünülen Counter-Bienal sergisi ve ismi, sadece bienale karşı tutum olarak doğmadı. Bienali eleştirmek dışında, bienalin evrensel çerçevesindeki inisiyatifine bir göndermedir.

Counter-Bienal Sergisine katılmak isteyen genç sanatçıların katılım şartları;

  • Hiçbir şart yoktur, düşüncesini benimsemek şarttır.

Numan Erdinç (Mardin Artuklu Üniversitesi, Resim Bölümü Son Sınıf Öğrencisi)

HİÇ BİR ADIMI KAÇIRMAYIN

EK Dergi Mail Bültenine Katıl