Yiğit Özdemir’in Aykırı Suretler sergisi sanat, siyaset ve yazın tarihinin unutulmuş figürlerini tekrardan canlandırmak üzere Kadıköy’de izleyicilerini bekliyor. 13 adet dijital resim ve fotokolajdan oluşan sergi, tarihi kişilikleri tarihin tozlu sayfalarından çıkartma ve onları yeni bir diyaloğa sokma isteğinde. Sergi 15-25 Mart tarihleri arasında Kadıköy Mecra’da, Caferağa Mahallesi Dumlupınar Sok. No: 5 Kadıköy – İstanbul adresinde gezilebilir.

Sergi metni şu şekilde:

Tarih bir kamera objektifiyse, onun önünden geçip giden herkesin tipik bir suretini sakladığı da söylenebilir. Bu objektifin misafirleri silüetlerini, daha sonra tarihin prizmasında, fotoğraf negatiflerindeki yüzlerin görünümleri misali karanlık odadan çekip alır.

Aykırı Suretler sergisi, güncel olanda tarihsel olanın gömülü olduğu işte bu kavşakları tespit ederek, karanlık odadan çekip çıkardığı suretleri izleyiciyle buluşturuyor. Ne kavramsal bir kesinlik, ne de bilinmez ve hayatı kat etmeyen bir “anlam” arayışı içerisinde. Yan yana gelen bu portrelerin kendi başlarına konuşmalarına izin vermek isterken bir “hayaletli ev”in kapısını aralamak daha ziyade sanatçının istediği.

Bu “hayaletli ev”de kimler yok ki? Bugünün kimlik politikalarının süzgecinden asla geçemeyecek komünistler, eşcinsel şairler, işçi kadınlar, sürgün Ermeniler ve daha nicesi. İşte böyle bir anda, tarihe bakılmadık bir açıdan bakmayı, tarihin karanlık odasının unutulmuş raflarına bir fırsat daha vermeyi vaat ediyor sanatçı. Ne ev ama!