Ülkemizde pek örneği görülmez ama Batılı ülkelerde, özellikle Fransa’da, tarihin dönüm noktalarında, önemli toplumsal olaylar karşısında sanatçılar, yazarlar, şairler, aydınlar gündeme müdahale ederler. Ama bu müdahalelerini kendi kimliklerini koruyarak, gündelik siyaset dilinin tuzaklarına düşmeden özgün bir şekilde yaparlar. Aydınların ve sanatçıların -siyasete angaje olsunlar ya da olmasınlar- böylesi kriz dönemlerinde sorumluluk alarak ülkelerinde yaşananlar üzerine itirazlarını dile getirmeleri, zorbalığa karşı tavır-konum almaları ve ilerici hareketlere önderlik yapmaları eşyanın tabiyatı gereğidir. Bunun için ille de toplumcu olmaları, belli bir görüşün içinden konuşmaları gerekmez. Sadece ülkelerinin içinde bulunduğu durum karşısında kendi özgün ve bağımsız sözlerini naiv bir biçinde ifade ederler. Bu aynı zamanda sanatçının içinde yaşadığı topluma ve ülkesine karşı etik sorumluluğudur.

İşte 1984 Yayınevi tarafından hazırlanıp yayımlanan “TAMAM” kitabı da son dönemde sosyal medyada R.T. Erdoğan’a karşı kendi sözlerinden yola çıkılarak başlatılan “TAMAM” kampanyasından ilham almış bir broşür-kitaptır. Çalışma, bu kampanyaya destek olan 22 sanatçı ve aydının “TAMAM” kavramı çerçevesinde; şiir, öykü, deneme ve karikatür vb. farklı türlerde ifade ettikleri özgün görüşleri bir araya getiriyor.

Katılımcılar:

Emre Kongar, Osman Çakmakçı, Ozan Kotra, Dilek Yılmaz, Murat Uyurkulak, Nuri Kurtcebe, Fuat Sevimay, Mehmet Sakınç, Ataol Behramoğlu, Uğur Deveci, Tarık Günersel, İrfan Yıldız, Hakan Zal, Zafer Zorlu, Melisa Kurtcan, Eser Baykuş, Ömer Turan, Mehmet Fırat Pürselim, Hasan Öztoprak, Zafer Temoçin, Aptülika, Cenk Gündoğdu

Künye:

Tamam

Editörler: Osman Çakmakçı, Demir Büyüközkan

1984 Yayınevi

70 Sayfa

1. Baskı: Haziran 2018