Düşbaz Kitaplar edebiyatta yeni yollar keşfetme heyecanımız ve arzumuzun
yanında Ayrıntı Yayınları’nın otuz yılı aşkın süredir yayıncılıktaki engin
tecrübesinin de yardımıyla Eylül 2021’de yayın dünyasına taze bir başlangıç
yapıyor. Adını eski Türkçedeki “düş” kelimesi ve Farsçadan gelen “baz”
kelimesinin birleşiminden alan ve “düşlerle oynayan kişi” anlamını taşıyan
Düşbaz, listesinde edebi ve çoksatar romanlardan popüler bilim, kişisel
gelişim, ebeveynlik, popüler kültür ve sanat, popüler felsefe ve sosyal bilimler
olmak üzere hem kurmaca hem kurmaca dışından farklı türlerdeki kitaplara yer vermeyi hedefliyor. Cansu Canseven ve Gökçe Alper ile Düşbaz Kitaplar’ı konuştuk.

 

Ayrıntı Yayınları  yıldan fazla ülkenin en iyi yayınevlerinden biri oldu. Hatta nitelikli okurlar arasında “Ayrıntı Okuru” gibi tanımlamalar oluştu. Ayrıntı şimdi yeni bir markayla raflarda olacak. Düşbaz kitaplardan bahsedebilir miyiz?

Cansu Canseven: Haklısınız, çok da mutluyuz Ayrıntı’nın böyle bir okur kitlesinin olmasından. Düşbaz Kitaplar’ın okur kitlesi için bir sınır belirlemiyoruz ama bu sınırsızlığı, belirsizlikle karıştırmamak lazım. Biz düşlemekten ve düşünmekten vazgeçmeyen herkesi kitaplarımızla buluşturmak istiyoruz. Dilde ve içerikte sansüre, ayrımcılığa yer vermeyen bütün iyi hikâyelerin peşindeyiz, yeri geldiğinde popüler olanı da yakalayacağız, yeri geldiğinde edebiyatta yapılmayanı yapacağız, yenilikçi olacağız ama yeri gelecek, bir modern klasiği öne çıkaracağız, bazen de basıl(a)mayanı basacağız.

Gökçe Alper: Bizim için Cansu’nun da söylediği gibi sınır tanımazlığımızın yanı sıra bizi mutsuz edecek hiçbir işe kalkışmama kararımız da var. Eğer kalbimiz hızlı atmaya başlamadıysa, o kitap üzerine saatlerce konuşmadıysak demek ki basmamalıyız. Biz yazarımıza inanmazsak onu layığıyla nasıl temsil edebiliriz ki? İçimize asla sinmeyecek bir çalışmayı salt satış kaygısıyla basarsak okurumuzu kandırmış olmaz mıyız? Anlayacağınız derdimiz yeni bir kültür oluşturmak: Tepeden bakmayan, yargılamayan, yerinde eleştiri yapmasını bilen ve en önemlisi özeleştiri yapabilen.

Düşbaz’ın listesinde önümüzdeki aylarda hangi yazarları ve hangi türleri göreceğiz?

Cansu Canseven: Biz her ay bir kurmaca ve bir kurmaca dışı kitap yayımlayacağız. Kurmaca türünde çağdaş yazarların romanlarını, modern klasikleri, hikâyesiyle ve karakteriyle, meselesiyle bizi etkileyen metinleri okurlarımızla buluşturacağız. İlk romanlar da olabilir, yıllar önce yayımlanmış ama hiç basılmamış romanlar da; yeter ki biz anlatımına, üslubuna, diline ve karakterlerin inşasına kaptıralım kendimizi. Kurmaca dışındaysa farklı türlerden, sosyal bilimlerin neredeyse her alanından, günceli yakalayan kitapları yayımlayacağız.

Gökçe Alper: Evet, bu alanların içinde popüler felsefe, popüler bilim, popüler tarih, çağdaş sanat, edebiyat, eleştiri de var; popüler psikoloji, kişisel gelişim, ebeveynlik, anı-anlatı da. Yemek kitapları da yayımlayacağız; bitki bakımı, annelik, babalık, gökbilim, matematik konularını işleyen kitaplar da.

Cansu Canseven: Polly Samson’ın okurlarını 1960’ların Yunan adasına götürüp Leonard Cohenlerin, Axel Jensenlerin, Gordon Merricklerin dünyasına ortak ettiği romanı A Theater for Dreamers; Kanadalı yazar Pik-Shuen Fung’un bir yas romanı Ghost Forest; İngiliz yazar Natasha Brown’un ırkçılığı, kadınlığı, aidiyet hissiyatını sorguladığı ve birçok ödüle değer görülen romanı Assembly de önümüzdeki aylarda yayımlayacağımız kitaplar arasında. Silke Rose West ile Joseph Sarosy’nin birlikte yazdıkları ve çocuklara hikâye anlatma/masal kurma yöntemlerini anlattığı, ebeveynlere ve hikâye kurmak isteyen herkese göre olan kitabı How to Tell Stories to Children, Andrew Knoll’un popüler tarih türündeki kitabı A Brief History of Earth: Four Billon Years in Eight Chapters, Fran Lebowitz’in kendi yazılarını derlediği kitabı The Fran Lebowitz Reader da önümüzdeki aylarda yayımlayacağımız kitaplardan bazıları.

Düşbaz Kitaplar Türkçe telif de yayınlamayı düşünüyor mu?

Cansu Canseven: Elbette, çok istiyoruz. Farklı kültürlerin edebiyatlarını Türkçeye kazandırmayı ne kadar istiyor ve seviyorsak kendi dilimizin, kültürümüzün yazarlarının üretimlerini de okurlarımızla buluşturmayı istiyoruz, bunun için de çalışıyoruz. Önümüzdeki ay Seçil Pala’nın drag queen Ahsen Gönülce’nin gerçek yaşam hikâyesini anlattığı biyografik romanını okurlarımız buluşturacağız. Kıymetli kalemlerden Sabâ Altınsay yeni kitabı Faili Malum ile Düşbaz Kitaplar’a katıldı; kendisinden hikâyesiyle, diliyle, biçemiyle bizleri derinden sarsacak bir roman geliyor. Ayrıca Altınsay’ın önceki kitaplarının da yeniden yayımlanacağının müjdesini vermiş olalım. Fatma Berber ile Sümeyra Gümrah Teltik’in Bir Porsiyon Sanat kitabı da bizi çok heyecanlandıran projelerimizden biri. Daha fazla ayrıntı vermeyeyim şimdilik ama çok güzel isimleri çok güzel bir projede birlikte göreceğiz. Yerli şeflerimizden Kaan Yarman’ın Kalori Alacaksan Buna Değecek adlı yemek tarifleri kitabı da 2022 yayın programımızda yer alıyor.

 

Düşbaz Kitaplar için hedef kitle açısından ayrı bir dağıtım ağı da düşünülüyor mu? Ya da setler…

Cansu Canseven: Düşbaz Kitaplar’ın okur kitlesinin de içeriğinin de sınırlarını çizmiyoruz biz.

Gökçe Alper: Kitap sayımız arttığında setler oluşturabiliriz elbette. Dağıtım ağımız fazlasıyla geniş ama yeni kanalların da eklenmesine çabalıyoruz.

 

Çocuk ve ilk gençlik bütün dünyada yayıncılık açısından büyük ve verimli bir alan. Dinozor Çocuk dışında Düşbaz Kitaplar da bu alanda yayın yapacak mı?

 Cansu Canseven: Ayrıntı Yayın Grubu’nun altında birbirimize rakip olmak için birbirimizi beslemek ve çeşitlendirmek için varız. Dinozor Çocuk ve Dinozor Genç markalarımız bu alanda çok başarılı işler çıkarıyor, çok iyi kitapları okurlarla buluşturuyor. Biz o kitapları okuyarak büyüyen yetişkinlerin okuyacağı kitaplarla yayın hayatımıza devam edeceğiz.