08 – 29 Kasım 2018

Eleştirmen Ahmet Ergenç ve klinik psikolog / psikoterapist Tuğçe Isıyel’in yürütücülüğünü üstlendiği Edebiyat ve Delilik atölyeyesi Kadıköy Akademi Kitabevi’nde 8 Kasım’da başlıyor. Tezer Özlü, Oğuz Atay, Yusuf Atılgan ve Sevim Burak’ın metinlerinde ‘deliliğin’ nasıl anlatıldığını inceleyecek olan atölye dört hafta sürecek. Detaylı bilgi ve kayıt için: edebiyatvedelilik@gmail.com.


Atölye Tanımı:

Bu atölye “delilik” meselesinin Türkçe edebiyatta nasıl ele alındığını inceleyecek. Edebiyattaki “deli” karakterler genellikle en radikal jestleri sergiler ve bir kırılma anına, başka türlü bir gerçekliğe işaret ederler. Bu atölye hem “deli” addedilen karakterlerin gösterdiği “başka türlü” dünyanın psikolojik, politik, felsefi ve kültürel içeriğine yakından bakacak, hem de bu dünyanın edebiyatın diline nasıl tercüme edildiğini inceleyecek. Edebiyatta deliliği ele almanın temelde iki yolu var: delilerden bahseden edebiyat ve edebiyatın kendi deliliği. Bir yanda “delilerin hikayesi,” bir yanda “dilin deliliği.”

Bu iki kutbu örneklemek için Oğuz Atay, Tezer Özlü, Sevim Burak ve Yusuf Atılgan’ın metinleri yakından incelenecek. Deliliğin farklı tanımları ve politik-kültürel-felsefi-psikanalitik anlamları için de Nietzsche, Freud, Foucault, Lacan, Derrida ve Deleuze gibi düşünürlerin metinleri ele alınacak.

Atölye sonunda katılımcılardan eleştirel bir metin yazmaları istenecek ve seçilen metinler bir dergide dosya olarak yayınlanacak.

Program:

  1. Hafta: Tezer Özlü ve Kaçış Çizgileri

  2. Hafta: Oğuz Atay ve Manik Anlatı

  3. Hafta: Yusuf Atılgan ve Deliliğin Yeraltı Anlatısı

  4. Hafta: Sevim Burak ve Dilin Deliliği

Saat: 19.00-21.00

Yer: Kadıköy Akademi Kitabevi

Adres: Caferağa Mahallesi, Sakız Sk. 12/A, Kadıköy/İstanbul

Atölye Yürütücüleri: Ahmet Ergenç / Tuğçe Işıyel

Bilgi ve kayıt için: edebiyatvedelilik@gmail.com