Ana Sayfa Art-izan İHTİYAÇ SİZSİNİZ!

İHTİYAÇ SİZSİNİZ!

İHTİYAÇ SİZSİNİZ!

Bugünlerde Performistanbul oldukça heyecan verici bir sürece tanıklık etmemizi sağlıyor. 16 Şubat Cuma günü başlayan ve 28 gün 672 saat sürecek olan canlı performans süreci geride birkaç gününü bıraktı bile. Simge Burhanoğlu’nun küratörlüğünde dokuz performans sanatçısı ( AslıeMk, Batu Bozoğlu, Ebru Sargın L. , Ekin Bernay, Gülhatun Yıldırım, İ. Ata Doğruel, Leman S. Darıcıoğlu, Özlem Ünlü ve Selin Kocagöncü) ile gerçekleştirilen süreç Performistanbul binasında gerçekleşiyor. Performanslar izleyicilerine 7 gün 24 saat boyunca açık olacak. Bu demek oluyor ki gecenin bir yarısı da gidip performanslara gözlemci olabilir, interaktif olanlara eşlik edebilirsiniz. Başlangıcından bitişine kadar sürecin her evresine tanık olma imkanı sağlayan, sadece sıvası atılmış bu bina hem henüz ev olamamış kadar ham hem de evsahibi olduğu süreç ile birlikte izleyiciye kendisini evinde hissettirebilecek kadar sıcak bir alan sunuyor.

Dört kata yayılan performanslar izleyiciyi de kendisine katarak aslında sürecin ismini de alan önemli bir mesaj veriyor; ihtiyaç sen! Küratör Simge Burhanoğlu’nun anlatımıyla amaç ham olana dönmek, insanın ilkel duygularını ona tekrar tekrar hatırlatmak. Burhanoğlu, “yaşanan süreci şu alt metinle okuyun gibi bir dayatmamız hiçbir zaman olmayacak ayrıca süreç gelip birkaç saat izleyip anlayabileceğiniz bir süreç de değil, sürekli değişebilen, her anı sanatçıya farklı dönüşümler sunan bir süreç” açıklamasıyla da önemli vurgularda bulunuyor. Her izleyicinin kendi alt metnini oluşturabileceği, herkesin kendi deneyimleri ile farklı farklı sonuçlara ulaşabileceği bir süreç. Bu sebeple izleyicilerin 28 gün boyunca oraya belirli aralıklarla tekrar tekrar gitmesi, sanatçıların dönüşümlerini, değişimlerini izlemeleri hatta eşlik edebildikleri ve hissedebildikleri kadarıyla izleyicinin kendi değişimlerini farketmesi en çok arzu edilen nokta. Bu nedenle etkinliğin biletleri ya 7 günlük ya da 28 günlük olarak satışa sunulmuş. Çünkü “İhtiyaç Sen” izleyicisi ile anlam kazanan bir süreç, bir galeride ya da müzede sergi gezer gibi birkaç saat ayırıp çıkarak anlamlandırabileceğiniz bir etkinlik değil.

Örneğin İ.Ata Doğruel 28 gün boyunca yeme eylemini bize yani izleyiciye bırakıyor ve ancak biz oraya gidip ona yemek yedirirsek doyacak. Ekin Bernay’ın ise izleyicilerine bir sorusu var: “ Ne istiyorsun?”. Hayattan gerçekten ne istiyoruz? Yaşadığımız yüzyılda isteklerimizin çoğunlukla maddi ve sanal karşılıkları var ancak biz gerçekten bu muyuz? Ekin Bernay’ınki yaşadığımız yüzyılı ve isteklerimizi sorgulatacak, düşündürecek bir performans.
Belki de evinizde sık sık yaptığınız ve bunu yapacak bir ortamı daha size sağlayacak sanatçı Selin Kocagöncü izleyiciye performansının başrolü olma fırsatını veriyor. İçinden hangi şarkı çıkacağını bilmediğiniz dizilmiş kasetlerden birisini seçip, kapalı ve kamerasız bir odaya girip içinizden geldiği gibi dansetmenizi istiyor. Evinizden başka bir yerde bu özgürlüğü hissedebilmek oldukça kıymetli, özellikle de hayatımızın her anının kameralarla geçtiği düşüncesi o karanlık odayı çok daha özel bir alan kılıyor.

16 Şubat’ta başlayan İhtiyaç Sen 16 Mart’a kadar devam edecek. Şimdilik bu süreç ile ilgili çok fazla detay vermek mümkün değil çünkü henüz sadece yeni yeşermiş bir filiz gibi. 28 gün içerisinde ise bizlerle birlikte daha da yeşerecek, büyüyecek ve anlamlı olacak. Giriş bilekliğinizi kolunuza taktığınız ve sanatçılarla ilk dakikalarınızı geçirdiğiniz andan itibaren orada performansçılarla birlikte olmadığınız anlarda bile her birisi ile aranızda güçlü bir bağ oluştuğunu anlayacaksınız. Mesela ben şu an bu yazıyı yazarken gözüm giriş bilekliğine her takıldığında acaba birisi Ata’ya yemek yedirdi mi diye ya da kendisini bir koltuk ile bütün olarak mumyalayan Özlem ne durumda diye düşünmeden edemiyorum. 28 günde performanslar sırasında neler olacak, ben hangi aşamalara tanıklık edeceğim oldukça merak ediyorum.

İHTİYAÇ SEN!
Adres: Hacımimi Mah. Dibek Sok. No: 32 Galata / Beyoğlu, İstanbul Ma

Fotoğraflar: Ali Gülkanat

HİÇ BİR ADIMI KAÇIRMAYIN

EK Dergi Mail Bültenine Katıl