Dün gece yitirdiğimiz Aloş,  26 Şubat Pazartesi günü MSGSÜ’de saat 11:00 yapılacak törenden sonra Kılıç Ali Paşa Camii’nden öğle namazının ardından Nakkaştepe mezarllığına defnedilecektir.

Ali Teoman Germaner,  nam-ı diğer Aloş (1934) heykeltıraş. Aloş Germaner takma adıyla da bilinmektedir. 1934 yılında İstanbul’da doğdu. Annesi çocukluğundan beri  Alişimin kaşları kara türküsünden hareketle  Aliş diye çağırırken yanlış telaffuzla  Aloş şekline dönmüş okul, askerlik ve öğretim yıllarında da hep Aloş adıyla anılır olmuştur.   Bir söyleşide heykeli neden seçtiniz sorusuna şu cevabı vermiştir. ”  Çocukluğumda Şadi Çalık Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenciydi ve büyük ağabeyimin arkadaşıydı, bizim evimize gelip giderdi, ondan özenmiş olabilirim, artı heykel de bana yabancı değil. Nedense şeytan dürttü heykeli seçtim.”


1949-1954 yılları arasında iDGSA Heykel Bölümü’ne girerek Rudolf Belling, Zühtü Müridoğlu ve Ali Hadi Bara’nın atölyelerinde sanat öğrenimi gördü. Okula girdiğinde Rudof Belıng  bölüm başkanı  Kenan Yontuç’da çevirmeni idi. Ali Teoman Germaner, Ali Hadi Bara ve Zühdü Müridoğlu’nun demetimindeki atölyede öğrenim görmeye başlamıştı. 1949 .1957 de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademesi’nden mezun oldu. (2) 1952 yılında Aliye Berger’le tanışmış onun yanında çok kısa bir süre baskıcı olarak çalışmış gravür konusunda eğitim almıştır.

1957-1959  yılları arasında askerliğini yaptı.1960 yılında Fransız hükümetinin bursuyla Paris’e gitti.  Paris, Ecole des Beaux Art’da Renê Collamarini Atölyesi’nde yontu üzerinde çalışmlar yapıyordu. Atölyeden sorumlu olan hoca René Collamarini adındaki bir heykel sanatçısıydı. Bizim sanatçılarımız nedense devletle iş yaparlar,  William Stanley Hayter Atölyesi’nde (Atölye 17) gravür çalıştı. 1961-1965 yılları arasında École des Beaux-Arts’da bulundu. René Collamarini’nin atölyesinde heykel ve W. S. Hayter’in atölyesinde gravür çalıştı. Aliye Berger’den aldığı Gravür merakının  ve desen çizme sevgisiyle Paris’te beş yıl kadar W. S. Hayter’in atölyesine devam etti.

1965 yılında MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde asistan öğretim üyesi olarak göreve başladı. 1970 yılında doçent, 1976 yılında da Profesör oldu.
26 desenlik bir dizisi 1977 yılında “Aloşname” adı altında Süleyman Saim Tekcan Özgün baskı Atölyesinde serigrafi tekniğiyle basıldı.2001 Şubat ayında emekli olana kadar Mimar Sinan Üniversitesi’nin Heykel Bölümü’nde atölye hocası ve bölüm başkanı olarak görevini sürdürdü.

Kaynak: http://www.edebiyatvesanatakademisi.com/turk-heykeltraslar/ali-teoman-germaner-hayati-ve-sanati-2106.aspx