Ana Sayfa Litera silikozis! (şiir)

silikozis! (şiir)

silikozis! (şiir)

silikozis

ölümün tezgâhında yaşamın sevinci taranıyor

eşin dostun telaş içinde

ve takatten kesilerek sendeliyorlar

yaban sularında.

 

silikozis

gençliğinden hayır görmemiş bir ömür

salıncağa biniyor

ve sokak sokak kendini arıyor

ki gecenin kundağında birkaç ışıltıyı

aşırsın diye gençliğinden.

 

silikozis

elinin terinde bir mevsim

ufalanıyor karın tokluğuyla

senin gurbet diyarında.

 

ve ağarmış mavi bir kottur inleyişin

ki artık yirmi bir atölyede tükenen

Çeviri: Metin Aydın

_____

ERKAN KARAKİRAZ’IN YORUMU

Azad Rêbiwar’ın Silikozis başlığını verdiği şiir, içeriğine, zamanın ruhuna sinmiş sömürü mekanizmalarını ve hastanın rahatsızlığının aşamalarının çarpıcı anlarını resmetmeye dönük yapısıyla, bir tür modern zamanlar ağıdı olarak düşünülmeli. Melankoliye teslim olmuş yas izleğinin ağırlığı üzerine çökmüş şiirlerden biri çünkü Silikozis.

Rêbiwar, ailenin, dostların ve iş arkadaşlarının yas duygusunu bir araya getirip yoğunlaştıran, Freud’un kitle ruhsallığı adını verdiği ortaklaşa yaşanan melankoliyi, daha monografik ölçekte anlatan bir yoldan yürüyor. O yol, taşlı bir yol; yoksunluklara, yoksulluklara, mecburiyetlere, yabana açılıyor.

Yası tutulanın, kot taşlama işçisi olduğunu, ve ağarmış mavi bir kottur inleyişin/ ki artık yirmi bir atölyede tükenen dizelerinden anlıyoruz. Silikozis de kot taşlama işleminde kullanılan silika (silisyum dioksit) adı verilen maddenin solunmasıyla baş gösteren bir akciğer hastalığı zaten. Silika, 16. yüzyıldan beri çeşitli işlerde kullanılan kimyasal bir bileşik.

Rêbiwar’ın anlatıcı öznesi, tüm şiir boyunca işçiye seslenerek ve her birimde hastalığın adını zikrederek, hem okura hem işçiye vefat sebebini sürekli hatırlatıyor.

elinin terinde bir mevsim/ ufalanıyor karın tokluğuyla/ senin gurbet diyarında dizeleri, anlatıcı öznenin duygudaşlıkla yaklaştığı işçinin hayatının kısacık özetini veriyor ki bu dizelerde, uzun uzun anlatılabilecek bir hayat hikâyesi gizli.

HİÇ BİR ADIMI KAÇIRMAYIN

EK Dergi Mail Bültenine Katıl