Bu dünyadan bir Sinan geçti.

Bu cümle kalıbını kullanırdı sevdiği ama artık hayatta olmayan, bu dünyaya iz bırakmış sanatçıların şarkılarını paylaşırken. Cümledeki özne hep değişirdi ancak bu kalıp değişmezdi. Bu dünyadan gelip geçmiş o insanların kendisine bir şekilde dokunmuş olmalarından dolayı şanslı hissetme şekliydi belki de bu.  Tıpkı şimdi onu sevenlerin hissettiği iyi ki tanımışım mutluluğu gibi.

Sinan’ı 2012 yazında henüz bir üniversite öğrencisiyken katılmaya hak kazandığım Olympos kazısında tanıdım. O hep oradaydı, hep özverili ve oraya kendisini adayarak çalıştı. Naifliği, kibirden uzaklığı, insanlığı ile etrafındakilerden  ayırırdı hemen kendisini.


Onunla 3 ay  aynı çalışma ortamını, kazı evini paylaştım. Kalabalıklar içerisinde insanlar birbirlerini üzerler ya istemli ya da istemsiz. Sinan orada kimseyi üzmeyen tek insandı. Olympos kazısına çeşitli dönemlerde çeşitli öğrenciler, farklı akademisyenler geldi, oradan her dönem başka başka insanlar geçti ama Sinan hep oradaydı. Eudomos’un teknesi  gibi o da orada kıyıya vurmuştu, orayı seçmişti ve bundan çok memnundu.

Şimdi doğasever maskesi takmış bir cani ve cahil yüzünden di’li geçmiş zamanlı cümleler kuruyoruz Sinan hakkında. Halbuki o kazıda kısa ya da uzun süreli çalışmış herkes Olympos’un doğasına zarar gelmesinden en çok korkanlardır. Ben bilirim örneğin dilek feneri uçuran turistlerden orayı korumak için gece yarılarında bile nöbet tuttuğumuzu, Caretta carettaların yuvalarına zarar gelmesin diye gözlerimizi dört açtığımızı, insanları uyardığımızı ve karşılığında o insanlardan aldığımız anlayışsız tepkileri.  Orada çalışmış herkesin özellikle de oraya en çok emek veren Sinan’ın Olympos’u kendi evi gibi sahiplendiğini bilmez belki insanlar. Ben bilirim. Sinan’ı tanıyan herkes bilir.

O bıçak sadece Sinan’ın değil hepimizin kalbine saplandı. Birgün, bir yerlerde buluşuncaya dek de orada kalacak.

Sinan, başarılı bir sanat tarihçisi, geride bıraktığı makaleleri ile arkeoloji bilimine ışık tutacak bir bilim insanı ve naifliğini geride bıraktığı insanlara miras bırakmış, bu çağda ender karşılaşacağınız iyilikte insanlardandı.

Bu dünyadan bir Sinan Sertel geçti…

TEILEN
Önceki İçerikThomas Bernhard: Sebebi Benimdir! (1986) | Türkçe Altyazılı
Sonraki İçerikDENİZ FENERİ KÜTÜPHANESİNİN SOFRASINDAKİ DÜNYA
1988 yılında İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden 2013 yılında mezun oldu. 2014 yılında EVS projesi ile 8 ay İtalya’nın Palermo kentinde yaşadı. Çeşitli Sanat Galerileri’nde galeri asistanlığı ve yöneticiliği yaptı. Online platformlarda Güncel Sanat yazılarını yayınlamaya devam ediyor.