Ana Sayfa Röportaj Yeni Bir Yayınevi: Dünyadan Çıkış Yayınları

Yeni Bir Yayınevi: Dünyadan Çıkış Yayınları

Yeni Bir Yayınevi: Dünyadan Çıkış Yayınları

Son aylarda yayıncılık dünyasının üzerinde yeni bir yayınevi dolaşıyor… Dünyadan Çıkış Yayınları… Ülkemizin tüm eski kafalı yayıncıları göz ucuyla da olsa takip etmekten geri kalamıyorlar bu yayınevini. Dünyadan Çıkış Yayınları’ndan bahsediyoruz. Benim de çok yakından takip etmeye çalıştığım yayınevinin editörlerinden Berkay Havuk ve Avusturya Kitaplığı’nın dizi editörü olan Erhan Altan ile Dünyadan Çıkış’ı konuştuk…

Öncelikle Dünyadan Çıkış ismi nereden geldi? Bu ifade okuyucularda nasıl bir çağrışım yapmalıdır?

Yayınevinin adı Sami Baydar’ın Dünyadan Çıkış Yolları adlı kitabından ilhamla verildi. Peşine düştüğümüz şey, bizi dünyadan çıkarıp yeni bir insan biçiminde tekrar dünyaya fırlatacak şiir kitapları basabilmek. Başka evrenlere açılan yarıklardan kafamızı uzatabilmek, eğer burada kalacaksak da günlük hırgüre ve alışverişlere karşı daha küçük, daha sessiz bir dünya önermek belki. Biz bu minvalde bir çağrışım düzeyi üzerinden yola çıktık, ama her okuyucuya has bir çağrışım zinciri sunabilirse ne mutlu.


Yayınevinin yanında bir de derginiz var. İkisi sanki birbirinin reflektörü gibi. Dergiyi edinen yayınevi hakkında az çok fikir sahibi oluyor diyebilir miyiz?

Doğru bir tespit diyebiliriz buna. Dergimizi alanlar, yayınevinden çıkan kitapların tarzını ve ne türde olduğunu tahmin edebilirler. Yayınevimizden kitapları çıkan yazarlar/şairler dergimize de destek sağlıyorlar ya da dergimize ürün vermiş olanlar dosyalarını yayınevimizde değerlendirmek istiyor. Bir avuç şiir okuruna ulaşmak için bilindik hiçbir şiir yayıneviyle “alışveriş”e girmek istemeyen genç şairlerin kitaplarını basmak maksadıyla kurulan bir yayınevi oldu aslında DÇY. Dergi, yayınevinin bülteni olarak ve edebi anlayışı açısından ön izlenebilir. Dergiye yayınevi işlerinin yoğunluğu nedeniyle ara verilmişti. Üçüncü sayımızla bu ara sona erdi. Eylül ayında dördüncü sayımızla geri dönmeyi planlıyoruz.

Berkay Havuk

Önümüzdeki günlerde Dünyadan Çıkış Yayınları’nda hangi eserleri göreceğiz?

Kesinleşmiş kitaplar: Hayriye Ünal’ın denemelerinden oluşan yeni kitabı Yazmayan İki Kere Ölür. Süleyman Sabri Genç’in ilk şiir kitabı. Enes Özel’in ikinci şiir kitabı. İzzet Yasar’ın uzun yıllardır tekrar basılmayan (sinema yazılarının yer aldığı) Balta/zar kitabının yeni baskısı. Sami Baydar’a armağan kitabımızla başlayan Şiire Armağanlar dizimizin ikinci kitabı, çok sayıda şairin/yazarın katılımıyla meydana gelecek Mustafa Irgat’a armağan. Bunların yanı sıra, şimdilik duyuramadığımız pek çok şiir kitabı, 2018 ve 2019’da okurlarla buluşacak.


Dünyadan Çıkış Yayınları’nın alamet-i farikası nedir? Nasıl bir kitleye hitap ediyor? Bu sektörde neler yapmak istiyor?

Öyle nokta atışı bir alametten bahsetmek güç olur. Şiirle yola çıkan bir yayınevinin şiire yapması gereken tüm katkıların kesişim kümesinde yer almak öncelikli niyetimiz. Şiiri ve şairi tekrardan su üstüne çıkarmak, yeniden canlandırmak, yenilerin sesini kulak ardı etmemek ve bu hususları elbette şiir anlayışımızın yörüngesinden koparmamak tüm meselenin temelinde yatan şey.

Sıvı bir hâlden bahsedebiliriz. Edebi açıdan ve zihinlerde de birçok yöne kayabilen akışkan bir eserler toplamı oluşturmak istiyoruz. Şiire ya da diğer edebi türlere yukarıda bahsettiğim minvalde bir arzuyla yaklaşan herhangi bir okuyucu rahatlıkla kitaplarımızı edinebilir. Genç şairler önceliğimiz. Onlara bir alan açmak istiyoruz. Onun dışında Türkçemize kazandırılmamış büyük şairlerin büyük eserleri var. Bu eserleri de yayınevimiz aracılığıyla okuyucularımıza sunmak istiyoruz.

Peki Dünyadan Çıkış Yayınları sadece şiir yayınclığı mı yapacak? Diğer türlere yer verecek misiniz?

Dünyadan Çıkış şiir tabanlı bir yayınevi olmasına rağmen, diğer edebi türleri de kesinlikle göz ardı etmiyor. Yayınevimiz şiir dışında; Banu Burak’ın Tadilat Meselesi adlı öykü kitabı, Peter Waterhouse’un Başka İnsanlar adlı anlatısı, Murat Çelik’in Epey adlı öykü kitabı ve Ruben Dario’nun Düşsel Öyküler’ini içeren bir toplama sahip. Bunların dışında şiir dışı birçok eser yayımlanmayı bekliyor.

Klasik bir yayınevini bülteni dışında bir de Avusturya Kitaplığı adından bir oluşumunuz göze çarpıyor. Bunun hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz?

Avusturya Kitaplığı’nın dizi editörü olan Erhan Altan: 2003 yılından beri Avusturya edebiyatından Türkçeye çeviri yapıyorum. Üstelik tek başıma da değil, arkadaşlarımla birlikte yapıyoruz. Ancak 2009 yılında Pan Yayınları’ndan Işık Gençer’in teklifiyle bir Avusturya Kitaplığı dizisi yapmaya başladım. İlk üç kitap: Josef Winkler’den natürmort, Ernst Jandl’dan Dilin İntikamı ve Frederike Mayröcker’den Çocuk Yazı oradan çıktı. Zaten çevrilmesini istediğim yapıtların özgün bir dizi altında çıkması hem bizi daha fazla motive etmeye başladı hem de bu yapıtların görünürlüğünü arttırdı. Sonra mali nedenlerle Yayınevi diziyi sonlandırdı. Nazmi Cihan Beken’in teklifiyle bu dizi Dünyadan Çıkış Yayınları’na taşındı ve doğrusu bu teklifin Cihan’dan gelmesi mutluluk verici oldu. İlkönce temkinliydim, ancak Cihan tutanak’ın ikinci baskısını da teklif edince doğru adreste olduğuma karar verdim, benim için artık düşünecek bir şey kalmamıştı.

Kolay bir dizi değil, çünkü az parayla değil neredeyse olmayan parayla çıkıyoruz. Ama belki paramız olsa bu kadar iyi yapamazdık. En iyi kitapları seçmeye çalışıyoruz ama tabii ya düşük telifle ya da telifsiz basmamız gerekiyor. Ve isteyince de oluyor. Tabii Viyana’da yaşıyor ve çevirdiğimiz yazarlarla (hayatta iseler) tanışıyor olmam bir avantaj. Baskı dışı kalmış iyi bir kitapları çoğu kez oluyor zira. Avusturya edebiyatı bizim edebiyatımızdan bambaşka bir yol gitmiş bir edebiyat. Bu başkalığı nedeniyle de ilginç. Bu diziyi yaparken tek amacım çok sevdiğim bu yapıtları eşime dostuma da gösterebilmek değil sadece. Bu yapıtların genç şairleri provoke edecek, baştan çıkarak, düşünceye sevk edecek çok fazla malzeme içerdiğini düşünüyorum. Seveni olursa onlara, inandığım bu farklı dünyaları sunmak, bu dünyalar üzerinden ilişki kurmak istiyorum.

 

 

HİÇ BİR ADIMI KAÇIRMAYIN

EK Dergi Mail Bültenine Katıl