Ana Sayfa Manşet Dosya: Pandemi ile yeni sanat sezonu

Dosya: Pandemi ile yeni sanat sezonu

Dosya: Pandemi ile yeni sanat sezonu

Bilindiği gibi her yılın Eylül ve Ekim ayları kültür – sanat piyasası için yeni etkinliklerin başlangıcı ve bu piyasa için yeni sezonunun açılması demektir. Bu yıl pandemi ile birlikte bu sektörde de sezon yeni düzenlemeler ile başlayacak. Ülkemizin kültür başkenti olan İstanbul’da yeni normalle birlikte sanat galerileri sezona nasıl, hangi sanatçılarla ve ne gibi önlemlerle başlayacak konuştuk.

ANTONİNA SANAT GALERİSİ

Yeni sanat sezonuna hazırlıklarınız başladı mı? Yeni sezonun ilk sergisinin hangi sanatçı ile  olacağı belirlendi mi?

Tuncer Gül: Antonina Sanat galerisi olarak Mine sanat ile sürdürdüğümüz işbirliğinde yeni sergimizi Kasım ayı içerisinde izleyicilere sunacağız. Mart 14 açmayı planladığımız Macar sanatçı Lea TÓTH “Bilinçli Geometri” sergimizi online platformda izleyiciye sunduk. Yalnız çok etkin olamadığımız için Eylül ve ekim ayında sergiyi izleyiciye sunmak istiyoruz.

 

Normalleşme sürecinde ziyaretçiler için aldığınız önlemler nelerdir?

Tuncer Gül: Sergi mekanına girişte ateş ölçümü ve ad soyad kaydı alıyoruz. Maske kullanımı şartımız var. Havalandırmayı pencere ile yapıyoruz. Klima kullanımı kısıtlı. Mutlaka dezenfektan bulunduruyoruz ve maksimum 5 kişi ziyaretçi kabul ediyoruz. Sergi ziyaretinde maskeyi ücretsiz olarak  sağlıyoruz. Sergi ziyaretinden önce mümkünse aranıp bilgi verilmesini rica ediyoruz.

Yeni sezon ile birlikte sergi açılışları da  olacak mı yoksa uzun bir süre izleyicilerin bu açılışlara veda etmesi mi gerekiyor?

Tuncer Gül: Kasım ayı içerisinde sağlık bakanlığının tedbirlerine ve uyarılarına göre hareket edeceğiz. Şu an sergi açılışlarını yapabilme takvimi belli değil. Dijital sergi açılışı yapabiliriz. Zoom mecrasını çok iyi kullanan bir kurumuz.

Sizce sanat galerilerini verimlilik açısından nasıl bir yıl bekliyor? Covid 19 yeni sanat sezonunu nasıl etkileyecek?

Tuncer Gül: Sanat galerileri ve kültür kurumları dönüşüme ayak uyduruyorlar. Özellikle bu sektörde çalışanların genç yaş kitlesi olması adapteyi kolaylaştırıyor. Yalnız koleksiyoner ve galeri anlamında iletişim sorunu olduğu kesin. Mutlaka eseri yüz yüze görmek ve hissetmek ihtiyacı var. Bunun için de randevu yoluyla ya da eseri koleksiyonerin direkt bulunduğu yere ulaştırıp izlemesini sağlıyoruz.

Antonina Turizm ve Antonina Sanat Galerisi Mart 14 itibariyle herkes evde kaldığı süre boyunca her hafta 3  gün boyunca  sanat tarihi seminerleri gerçekleştirdi. Bu anlamda çok etkin olduğumuzu söyleyebilirim. Aynı zamanda işsiz kalan müzisyenler için filarmoni derneği birlikeliğinde Balkan Naci İslimyeli eserlerinden koleksiyon değeri olan  maskeler üretildi.. Bu anlamda destek bekliyoruz.

Herkesi etkilediği gibi özellikle sanat ortamı biraz daha fazla etkilenecektir. Sanatçıların atölyelerinde daha yoğun zaman geçirdiği onlar için bir üretim dönemi olduğu ise aşikar.

ANNA LAUDEL GALLERY – İSTANBUL

Yeni sanat sezonuna hazırlıklarınız başladı mı? Yeni sezonun ilk sergisinin hangi sanatçı ile olacağı belirlendi mi?

Ferhat Yeter: Yeni sezona Berlinli sanatçı Anke Eilergerhard’ın kendine has bir teknikle ürettiği, sadece görme değil aynı zamanda dokunma, tat ve koku alma duyularımızı harekete geçiren özgün heykellerinin yer aldığı “Resilience” sergisiyle girmeye hazırlanıyoruz. 24 Eylül tarihinde ziyarete açılacak sergide sanatçının özel bir silikon malzeme ve porselen kullanarak ürettiği hipnotize edici heykel serisi yer alacak. Karantina süreci sonrası galerinin kapılarını birlikte açtığı Mehmet Sinan Kuran’ın “Posthumous” sergisi ise yoğun ilgiden dolayı süresi uzatılarak 13 Eylül tarihine kadar görülebilecek.

Normalleşme sürecinde ziyaretçiler için aldığınız önlemler nelerdir?

Ferhat Yeter: KOVID-19 salgını nedeniyle aldığımız sağlık önlemleri kapsamında güvenli bir sergi deneyimi için ziyaretçilerimizi randevu ile kabul etmeye başladık. İnternet adresimizden alınabilen randevularla ziyaretçiler istedikleri saatleri görebiliyor ona göre randevu alabiliyorlar. Aynı zamanda contact@annalaudel.gallery adresinden iletişime geçip e-mail üzerinden veya 0212 243 32 57 numaralı telefondan da randevu alınabiliyor. Girişlerde ateş ölçümü yapıyoruz, galeri içerisinde ise maske takmak zorunlu.

Yeni sezon ile birlikte sergi açılışları da olacak mı yoksa uzun bir süre izleyicilerin bu açılışlara veda etmesi mi gerekiyor?

Ferhat Yeter: Nasıl ki bir süre kalabalıklardan uzak durmamız gerekiyorsa, sergi açılışları için de aynı şeyin geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bir süre özel bir etkinlik daveti olmadan sergilerimizi açacağız. Açılışlara tamamen veda edildiğini düşünmüyoruz, buna süreli bir önlem diyebiliriz. En kısa zamanda hem açılışlarda hem de sergilere paralel gerçekleştireceğimiz etkinliklerimizde ziyaretçilerimizle buluşmayı dört gözle bekliyoruz.

Sizce sanat galerilerini verimlilik açısından nasıl bir yıl bekliyor? Covid 19 yeni sanat sezonunu nasıl etkileyecek?

Ferhat Yeter: Salgın hayatımızı, alışkanlıklarımızı baştan aşağı değiştiriyor. Doğal olarak sergiyi deneyimleme tarzlarımız da değişiyor. Bu süreç boyunca bunu alınan dijital çözümlerde görebiliyoruz. Bu dönemde müzayedelerin ve fuarların çevrimiçi görüntüleme odalarının olduğunu ve buralardan satışların gerçekleştiğini gördük. Aynı zamanda sanat piyasası dünya çapında rekorlar kırmaya devam etti. Bu deneyimlerden yola çıkarak salgın esnasında ve sonrasında, dünya çapında daha çok etkileşimi olduğunu fark eden birçok fuar ve müzayede bu tarz çevrimiçi satışlara ve görüntülemeye geçecektir. Sanatçıların üretimleri ise hem içerik hem de teknik açıdan değişecektir. Dünya çapında yaşanan bir travma ve karantina sürecinden söz ediyoruz, böylesi büyük bir olayın sanatçıları hem konu hem de kullanılan malzemeler açısından farklı arayışlara yöneltecektir. Bu çeşitlilik ve dijitalin de etkisiyle yeni sanat sezonunda pek çok yeni sanatçıyı tanıyacağımızı ve mevcut sanatçıların farklı tarzlarda üretimlerini göreceğimizi düşünüyorum.

GALERİ BU

Yeni sanat sezonuna hazırlıklarınız başladı mı? Yeni sezonun ilk sergisinin hangi sanatçı ile  olacağı belirlendi mi? 

Ezgi Özer: Yeni sanat sezonu için hazırlıklarımız başladı ve devam ediyor. 3 Ekim tarihinden itibaren iki ayrı sanatçıyı ağırlıyor olacağız. Galeri Bu ana mekanımızda İsmet Değirmenci’nin, Galeri Bu Pavilion’ da ise Deniz Doğruyol’un kişisel sergileri ile sezonu açıyoruz.

Normalleşme sürecinde ziyaretçiler için aldığınız önlemler nelerdir? 

Ezgi Özer: Normalleşme sürecinde hem bizlerin hem de ziyaretçilerimizin sağlığını korumak adına, sergileri randevu sistemi ile ziyarete açacağız. Böylelikle aksi bir durumda ziyaretçilere ulaşabilmemiz için elimizde bir veri havuzu olmuş olacak. Galeri mekanlarımızda da sosyal mesafe alanlarını belli eden etiketler kullanacağız, ayrıca el dezenfektanları ve bilgilendirme tabloları yerleştireceğiz.

Yeni sezon ile birlikte sergi açılışları da  olacak mı yoksa uzun bir süre izleyicilerin bu açılışlara veda etmesi mi gerekiyor? 

Ezgi Özer: Galeri Bu olarak bu sezonda sergi açılışlarına veda etme kararı aldık. Açılış olması demek, çok sayıda insanın temas edeceği ve sosyal mesafe kurallarına maalesef uyulamayacağı bir alan yaratmak demek diye düşünüyoruz. Pandeminin gidişatının da uzun bir süre bu durumu değiştireceğini sanmıyoruz. 

Sizce sanat galerilerini verimlilik açısından nasıl bir yıl bekliyor? covid 19 yeni sanat sezonunu nasıl etkileyecek? 

Ezgi Özer: Sanat izleyicisinin duyarlılıkları yüksek bir toplumsal kesim olduğunu, kişisel ve çevresel tedbirleri yeterli gördüğünde randevu sistemine disipline onların da olumlu baktığını düşünüyoruz, ön görüyoruz. Sanat, kaygıların bu denli yüksek olduğu, endişenin insanı neredeyse tüketme noktasına getirdiği bir dönemde iyileştirici olacaktır. İlgili izleyici, kendisine uzun bir aradan sonra nefes alacak, kaygılardan uzak başka bir düşünce alanında zihnine şans ve alan açacaktır. Ekonomik boyutu eğer burada gizli soruysa onu genel şartlardan okumak ve üzerine bir şeyler daha söylemek anlamsız olacaktır. Biz sergilerimizin sosyal boyutlarına odaklanmayı bu süreçte tercih ediyoruz.

CORPUS GALLERY

Yeni sanat sezonuna hazırlıklarınız başladı mı? Yeni sezonun ilk sergisinin hangi sanatçı ile olacağı belirlendi mi? 

Sırma Zaimoğlu: Evet, hazırlıklarımız başladı. Yeni sezonun ilk iki sergisi netleşti. Ancak daha önceki çalışma planımızı mevcut şartlarda uygulayamıyoruz, senelik program hazırlama konusunda çekimser davrandık bu sezon. Önümüzü net göremediğimiz bu süreçte günceli sıkı takip ederek, yeni formüller yaratıyoruz.

Normalleşme sürecinde ziyaretçiler için aldığınız önlemler nelerdir? 

Sırma Zaimoğlu: Galerimize mesafe belirleyici uyarı stickerları yerleştirdik, bunun dışında bir iş merkezi içinde bulunduğumuzdan ortamımız günlük dezenfekte ediliyor ve girişte ateş ölçülüyor. Elbette galeri girişinde dezenfektanlar kullanıyoruz. Bunun dışında sezonun ilk sergisi açılışsız ve randevu ile gezilecek. Alana kota dahilinde izleyici alınacak. Diyalog kurmaya çok önem versek de, açık ofisimiz bir süre ne yazık ki çalışanlarımız dışında kapalı olacak.

Yeni sezon ile birlikte sergi açılışları da olacak mı yoksa uzun bir süre izleyicilerin bu açılışlara veda etmesi mi gerekiyor? 

Sırma Zaimoğlu: İkinci sergimizde güncel duruma bakıp açılış yapmayı düşünüyoruz ancak şu göz ardı edilmemeli; sergi açılışları bizlerin bir araya gelme vesileleridir ve bir şeyler içip sohbet eder, kaynaşırsınız. Bizim galerimiz ekolünde özellikle buradaki diyalog çok önemli. Bu ortam rahat bir şekilde sağlanıp sergi deneyimlenemiyorsa, bunu yapmanın da bir espirisi yok diye düşünüyorum. Umarım en kısa zamanda yeniden bu ortamlara kavuşuruz fakat mevcut durumda biraz çekimseriz.

Sizce sanat galerilerini verimlilik açısından nasıl bir yıl bekliyor? covid 19 yeni sanat sezonunu nasıl etkileyecek?

Sırma Zaimoğlu: Açılışlar elbette önemli ve covid 19 salgını bir anlamda açılışları tehdit ediyor, bu doğru. Fakat sanatın üretimi, gösterimi ve pazarlaması devam ediyor. Gerçekten nitelikli işler, sanatçılar, galeriler bir şekilde varlığını sürdürecek; bu gerek fiziksel bir mekanda, gerek online, gerek projelerle. Hayat nasıl devam ediyorsa sanat da edecek. Ben ikisini birbirinden ayırmıyorum açıkçası. Türkiye’de kültür politikaları ekseninde varlığımızı devam ettirmemize yardımcı fonlar yok, bu biraz olumsuz bir hava çizebilir ancak biz zaten zor şartlarda işimizi gerçekleştirmek açısından kondisyonluyuz. Salgın da motivasyonumuzu kırmayacaktır.

LABİRENT SANAT

Yeni sanat sezonuna hazırlıklarınız başladı mı? Yeni sezonun ilk sergisinin hangi sanatçı ile  olacağı belirlendi mi? 

Hande Özdilim: Labirent Sanat 17 Eylül’den itibaren Reach Geblo’nun “Alegorik Teşhis” isimli ilk kişisel sergisiyle Beyoğlu’ndaki yeni mekanında ziyarete açılıyor.

Normalleşme sürecinde ziyaretçiler için aldığınız önlemler nelerdir? 

Hande Özdilim: Pandemi sürecinde ziyaretçilerimizin anlayış ve desteğiyle Labirent ekibi olarak sergi ziyaretlerini; mekanın fiziksel yapısını da göz önünde bulundurarak en fazla altı kişiyle sınırlandırdık. Girişte maskesi olmayan kişiler için maske, el dezenfektanı bulunduracağız. Ziyaretçi sayısını kısıtladığımız için sergi sürelerini yaklaşık iki aylık periyotlarla düzenlemeyi hatta gerektiğinde uzatmayı düşünüyoruz.  


Yeni sezon ile birlikte sergi açılışları da  olacak mı yoksa uzun bir süre izleyicilerin bu açılışlara veda etmesi mi gerekiyor?

Hande Özdilim: Covid-19 salgınının hayatlarımızı tehdit etmediğine ikna olduğumuz bir zamana kadar toplu açılış yapmama kararı aldık. Açılışlar sergileri hakkıyla izlemekten ziyade alandan kişilerin ve izleyicilerin sosyalleştiği etkinlikler. Elbette önemli ama bu süreçte önceliğimiz ciddi emeklerle hayata geçirilen sergilerin mümkün olduğunca fazla kişiye ulaşması. Bunun için galeri olarak üzerimize düşen sorumlulukları elimizden geldiği ölçüde yerine getirmeye çalışacağız.

 
Sizce sanat galerilerini verimlilik açısından nasıl bir yıl bekliyor? covid 19 yeni sanat sezonunu nasıl etkileyecek?

Hande Özdilim: Sanatçılar böylesine zor bir dönemde, tüm güçlüklere rağmen imkanları ölçüsünde çalışmaya, üretmeye devam ediyor. Sergi haberlerine baktığımda Covid-19 salgın sürecinde sanat kurumları da sergileri yeni normale uygun bir şekilde düzenlemeye ve sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecek gibi gözüküyor. Bu süreçte sanat dünyasının diğer aktörlerinin (izleyici, koleksiyoner gibi) tutumu, yeterli “verim”in alınması, sürdürülebilirlik ve motivasyon açısından büyük önem taşıyor.

Kapak: Balkan Naci İslimyeli

HİÇ BİR ADIMI KAÇIRMAYIN

EK Dergi Mail Bültenine Katıl